poniedziałek, 26 października 2015

Wątróbkowe smarowidło

Kiedyś podzieliłam się tym przepisem w grupie na Facebooku, wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest pyszne. I pomyśleć, że potrzeba do niego tylko trzech podstawowych składników :) Zatem działamy.
Potrzebujemy:
  • slonina ( ilość wg uznania, powiedzmy 0,5kg)
  • wątróbka drobiowa ( na 0,5kg słoniny ok 25-30dkg wątróbki)
  • cebula- ilość wg upodobań
  • sól, pieprz, ulubione zioła
Wykonanie:
  1. Słoninę kroimy w kostkę lub przepuszczamy przez maszynkę, topimy w rondlu na wolnym ogniu
  2. Wątróbkę myjemy ( ew. moczymy w mleku ) i osuszamy starannie ręcznikiem papierowym, jak się słoninka fajnie wytopi wrzucamy wątróbkę.
  3. Cebulkę kroimy na ćwiartki, wrzucamy do słoniny i wątróbki
  4. Doprawiamy do smaku, miksujemy blenderem, zlewamy w pojemniczki/ słoiki.
 Do śniadania/ kolacji można łychą położyć na talerzyk, do tego warzywa, albo zrobić sobie "kanapki" na papryce. Wiemy co jemy- to taka pasztetowa bez glutenu i chemi.

Ostrzegam- pyyyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz