Kapusta może i najlepsze czasy ma za sobą ( dawniej na wsi obowiązkowo na zimę każda gospodyni kisiła całą beczkę- ten warzywny fenomen często ratował ludzi od głodu na przednówku), ale i teraz chętnie występuje na naszych stołach choćby jako swoista namiastka folkloru ;)
Ponieważ mieszkam blisko Kapuścianej Stolicy Polski, czyli Charsznicy, w kilku słowach przybliżę Wam pokrótce ciekawą historię tego warzywa.
visitmalopolska.pl
W naszych stronach o kiszeniu kapusty wspomina się już w XIV w. zapiskach! Przyjmijmy jednak za pewnik nieco późniejsze wieki. Kiszenie kapusty to niemal ceremoniał- prawdziwa wiejska kapucha leżakowała sobie w drewnianych beczkach z drzewa liściastego. Jako przypraw używano marchewkę, jabłka, koper, gałązki wiśni i dębu, chrzanowe liście, pieprz i jałowiec. Po całym rytuale m.in. ubijania i przebijania ( by wyszła gorycz) beczki trzymano w piwnicach lub w... sadzawkach. Na dno takich beczek wkładano całe główki kapusty i to był największy rarytas, na którego wszyscy czekali!
Dziś po sklepach darmo szukać takiej kapusty, ale można znaleźć pyszną i naturalną kapustę bez chemicznych dodatków. Oto kilka praktycznych wskazówek jak to zrobić:
Najważniejsze- jemy tylko kapustę kiszoną- jak sama nazwa mówi, powstaje w wyniku fermentacji kwasu mlekowego w trakcie kiszenia, kapusta kwaszona to szkodliwy twór konserwowany octem spirytusowym i tej mówimy stanowcze NIE!!!!!
- Jak ognia unikajcie kapusty w foliowych torebkach! Taka kapusta już na pierwszy rzut oka wygląda nieciekawie- z reguły jest biała i nie jest kwaśna. Taka kapucha to źródło chemii nie zdrowia- często jest naładowana konserwantami, a zawsze zawiera ocet spirytusowy, który zabija krwinki czerwone :(
- Szukamy kapusty w na wagę- w beczkach, a ideałem byłyby beczki drewniane- naturalnie kiszoną kapustę charakteryzuje "zapach kiszonki" nie octu- co ważne zapach i smak (jest bardziej kwaśna niż ta na occie) się zmieniają w trakcie kiszenia- przypadku kapusty kwaszonej nie. Kapusta kiszona ma bardziej żółty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz