poniedziałek, 26 października 2015

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Ulubiona sałatka mojego męża, ja zawsze się z nim droczę, że to PRL ;). Sałatka ta jest u nas obowiązkowa na każde święta, pysznie smakuje z wędliną lub ciepłym mięskiem.

Składniki:
  • 3 spore marchewki
  • 2 spore pietruszki
  • korzeń selera
  • spory ziemniak
  • duża cebula
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • jabłko
  • groszek konserwowy
  • majonez ( w wersji nie ścisłe paleo polecam Kielecki )
  • przyprawy- sól i pieprz
Wykonanie na 2 sposoby

Sposób tradycyjny:


  1. Warzywa korzeniowe myjemy wkładamy do gara i gotujemy do miękkości ( sprawdzamy widelcem- ma być miękkie, ale nie bardzo), studzimy.
  2. Wyjmujemy warzywa, do tej samej wody wkładamy jajka i gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
  3. Ugotowane warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Jajka obieramy i też kroimy w kostkę, podobnie ogóry, cebulkę i jabłko.
  5. Mieszamy wszystko razem, dodajemy odcedzony groszek i majonez, doprawiamy do smaku.
Et voila- smakowita sałatka gotowa!

Wersja druga- szybsza ;)


  1. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę ( mam patent i kroję słupki w krajalnicy do frytek, potem ciach w kostkę ;)) i gotujemy na parze.
  2. Jajka gotujemy na twardo i  reszta jak w przepisie powyżej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz